Ugrás a fő tartalomra

Sosincs késő belépni a tudás kapuján

Egyre többször hallani riasztó adatokat a bukások számáról, a magyar oktatás színvonalának csökkenéséről és egyéb aggodalomra okot adó tényezőkről. De vajon mi lehet a valódi oka a gyengülő eredményeknek és a bukásoknak? Pellei Zsolttal beszélgettem, aki sajnos szeptembertől újra kezdi a középiskola első osztályát.

Hova jársz iskolába?

A Diószegi Sámuel Közép- és Szakképző iskola diákja vagyok.

Még csak első évfolyamos voltál, ha jól tudom. Az általános iskola gyengébb követelményei az új közeg vagy a másfajta tanítási módszer is előidézhette, hogy nem feleltél meg a követelményeknek. Te hogyan gondolod, mi vezetett a bukáshoz?

Így, utólag egyszerűen meg tudom magyarázni. Sem az általános, sem a középiskola során nem tanultam annyit, amennyire szükségem lett volna. És szomorú, de be kell vallanom, hogy a pótvizsgára sem készültem megfelelően. Nem azt mondom, hogy nem tanultam, hanem azt, hogy nem hatékony módszereket alkalmaztam. Néha úgy érzem, semmi sem marad meg a fejemben, vagy mindent összekavarok.

Hogyan élted meg magát a pótvizsgát?

Elég rosszul. Kiszolgáltatottnak éreztem magamat. Emellett a torkom a szívemben dobogott. Elég sokat is kellett várnom és órákon át izgultam a többi vizsgázóval együtt. Még annyit, azét hozzá tennék, hogy kicsit kellemetlen is volt az egész szituáció, úgy éreztem nem tartozom oda, hogy én ennél okosabb vagyok. Sajnos a reáltantárgyakkal egyáltalán nem tudok megbarátkozni.

Megértem. A reáltantárgyak nekem sem voltak a kedvenceim. Ha olyan gyenge vagy belőlük, ahogy állítod hogyan készültél a vizsgára?
Matematikából és fizikából buktam. Mindkettőből jártam tanárhoz, de sajnos csak az egyik sikerült. Így még bosszantóbb, mert egyetlen tantárgy miatt ismételnem kell egy egész évet. Ez plusz pénz a szüleimnek. Bejárós vagyok, így egy évvel több ideig kell vegyék a bérletet, a távolságit és a helyit is, emellett egy évvel később tudok munkába állni, ami szintén nem valami jó dolog.

Mit érzel most, hogy osztályt kell ismételned, ha az anyagi okoktól most eltekintünk?

Nagyon sokkolt. Sírni tudtam volna, mikor a tanár érzéketlenül annyit mondott, hogy sajnálom. Megértem, hogy nekik ez egy munka és nem fognak minden egyes bukott lelkével foglalkozni, de nekem ez nagyon rosszul esett. Emellett szégyellem magam a szüleim előtt, nem akartam még több csalódást okozni nekik.

Mi fog hiányozni a legjobban a régi osztályodból?

Főként a bolondozások, a diákcsínyek, a barátok. Egy új közösségbe beilleszkedni nagyon nehéz és én sajnos kezdhetem elölről.

Maradsz az iskolában vagy átjelentkezel máshova?

Maradok. Nem hátrálok meg. Legközelebb már sikerülni fog. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5 fantasy sorozat, amire rá kell függnöd

1. Shadowhunters 
Cassandra Clare Mortal Instruments címet viselő regénysorozatából több-kevesebb sikerrel film is készült, mely az első regényt, a City of Bones-t, avagy a Csontvárost hivatott feldolgozni. A csúfos bukás után egy ideig úgy tűnt, hogy le kell mondanunk arról, hogy viszontláthatjuk kedvenc árnyvadászainkat a képernyőn, a Freefrom (leánykori nevén abc family) csatorna jóvoltából azonban mégis csak találkozhatunk velük. A szereposztás teljesen új, és véleményem szerint sokkal jobb, mint a City of Bones-é volt, ráadásul a történet is kapott olyan kiegészítő elemeket, melyek a regényben nem voltak ugyan benne, de egy sorozatnál teljes mértékben megengedhetőek, ráadásul így sokkal látványosabbra és akció-dúsabbra sikeredhetnek a részek, és még a könyvek rajongóit is érhetik kisebb-nagyobb meglepetések. A Shadowhunters minden bizonnyal 2016 egyik legnagyobbat szóló sorozata lesz azok számára, akik képesek elfogadni, hogy a filmes változat mindig eltér egy picit (jelen esetbe…

5 ciki dolog, amit részegen csinálsz

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy átalkoholizált éjszaka után felkelsz és szembesülsz a fertővel, amit illuminált állapotban létrehoztál. Ilyenkor legszívesebben elsüllyednél és a fejfájással egybekötött hányinger kutyafasza a szégyenérzetedhez képest. A témában jártas barátokkal összeszedtük az öt legcikibb dolgot, amit részegen művelhetsz. Lássunk is hozzá. 
1. SMS küldés részegen 
A ciki szó édeskevés ahhoz, hogy kifejezze mennyire gáz az ittas állapotban való üzenetküldés. A szánalmas már sokkal helytállóbb fogalom. Az érzelmi kitörés elszenvedője pedig nagy általánosságban az ex, vagy szerelmünk tárgya, aki történetesen tojik a fejünkre. Az üzenet hangvétele széles spektrumon mozoghat, a szerelmes, ömlengős, könyörgőstől egészen a gyűlölettől fröcsögőig bármi előfordulhat, de nem ritka ezek kombinációja sem. Ilyenkor kitör minden, amit nem merünk vagy nem akarunk - esetleg nincs lehetőségünk - a másik tudtára adni. A baj csak az, hogy ezzel még mélyebbre csúszunk egy…

Felnőtt fejjel az iskola padban

A diploma megszerzése még független diákként is nehéz. Édesanyaként és dolgozó nőként azonban sokkal több akadály van, amit az embernek át kell tudni hidalnia. Egy olyan hölgy volt az interjúalanyom, aki család mellett sikeresen, kiváló eredménnyel végezte el a főiskolát, és szerezte meg diplomáját.
Milyen okból kifolyólag kezdted el a főiskolát?
Szerettem volna a középszintű végzettségemet felső szintre emelni, valamint a munkahelyem a munkahelyem is megkívánta a felsőfokú végzettséget.
Hol- és milyen szakon diplomáztál?
A Nyíregyházi Főiskolán szereztem oklevelet. Andragógus végzettségem van, azon belül személyügyi szervező vagyok.
Hogyan ítéled meg a manapság egyre népszerűbb nézetet, miszerint „előbb szakma, munkahely, aztán család mellett ráér diplomázni”?
Ezt csak bizonyos esetekben tartom helyes megoldásnak, mivel a munkát, a családot és a tanulást összeegyeztetni nagyon nehéz feladat, még levelező képzésben is. Ezért én úgy gondolom, hogy először a karrierüket kell megalapoznunk…