FIGYELEM!

Látogass el az új blogomra is, ahol csak és kizárólag a KAVARGÓ RÓZSASZIRMOK című regényemmel foglalkozom! Direkt link a jobb szélen!

2012. november 1., csütörtök

Mindenszentek ünnepe


Sokan – tévesen – összekeverik a Mindenszentek napját a Halottak napjával, s a Halottak napját november 1.-ére teszik. Valójában azonban a Halottak napját megelőzi a Mindenszentek napja, melyet november elsején ünneplünk, ezt követi a november 2.-ai Halottak napja.
A Mindenszentek a kelta Samhain ünnepéből ered. A kelták úgy hitték, hogy a halottak mindenszentek előestéjén vándorolnak a túlvilágra, s tartottak tőle, hogy az előző évben elhunytak bolyongó szellemei összezavarják az élők világát. Az emberek a szellemeknek ételt- és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék vándorlásukat a túlvilágra.
Mikor a Római Birodalom elfoglalta Britanniát a római Feralia, azaz a holtak emléknapja összefonódott a kelta Samhain ünneppel. Később a hittérítők ezt az ünnepet egyeztették a keresztény Halottak napjával.
Végül a Szentek Napjának ünnepnapja november elsejére került, eltávozott szeretteinkről pedig a november 2.-án tartandó Halottak napján emlékezünk meg.  
Magyarországon – mint sok más európai országban – szokás, hogy Halottak napján meglátogatjuk elhunyt szeretteinket a temetőkben, sírjukra virágokat, mécseseket, valamint koszorúkat helyezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése