Ugrás a fő tartalomra

A Halloween eredete


Töklámpások, szellemek és boszorkányok… Ezt a három dolgot meghallva a legtöbb embernek egy szó jut az eszébe: Halloween. De mi is ez a rémisztő, beöltözős ünnep valójában?
A Halloween elsősorban az angolszász országokban népszerű, de a globalizáció hatására mára már az egész világon elterjedt. Tévedés, hogy amerikai ünnepről lenne szó, hiszen a Halloween igazi jelentése a kelta hagyományokhoz, ezen belül a Samhain ünnephez köthető.
A Samhain a kelták egyik legnagyobb ünnepe, melyet a Napisten tiszteletére rendeztek meg, ugyanakkor más természetvallásokban, mint például a Wiccaban is fontos, jeles ünnep. A Samhain október 31.-én sötétedéskor kezdődik és November 1.-én ér véget, ez a kelta újév első napja. A hiedelem szerint ilyenkor a világok közötti fátyol elvékonyodik, megnyílnak a tündérdombok s a túlvilági lelkek szabadon járhatnak a Földön. Az átjáró azonban nyitott mindkét világ lakóinak számára, így emberek is átkerülhetnek a túlvilágra, ilyen történetet mesél el például a Nera kalandjai. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mivel a kelták úgy hitték, hogy a Napisten a halál és sötétség istenének a fogságába került.
Ez az ünnep jelentette a mezőgazdasági munkák végét is, ígyakárcsak nálunk a Betlehemesek az írek is házról házra jártak kántálni. Céljuk az volt, hogy elűzzék a rossz, ártó szellemeket, kántálásukért pedig fizetséget kaptak.
A kelta hiedelem szerint ez az év legmágikusabb éjszakája, ezért előszeretettel meséltek egymásnak szellemtörténeteket az örömtűz köré gyűlve, de a különféle jóslások is ismeretesek
voltak.
Az ünnep fontos kellékei az alma és a töklámpás. Az alma a termékenység és az élet szimbóluma, a természetvallásokban gyakran az anyaistennőt jelképezi. A töklámpás nyújtott védelmet a tündérektől és ártó szellemektől azoknak, akik ezen az éjszakán kénytelenek voltak útra kelni. Emellett ismeretes egy másik legenda is, mely szerint egy Jack nevű részeges szövetséget kötött az Ördöggel, így lelke nem juthatott a Pokolra, szerencsétlenségére azonban a Mennyországba sem fogadták be. Az Ördög adott Jacknek egy széndarabot, melyet Ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ekörül kering, keresve a megnyugvást. Az idők során a marharépát felváltotta a sokkal látványosabb tök, melyet Jack után Jack O’Lanternnek kereszteltek.
A Haloween alapja tehát a Samhain, mégis a ma ismert ünnep kialakulására hatással volt a római Pomona, a gyümölcsök númenének ünnepe, valamint a Feralia, melyet a mi kultúránkban Halottak napjának nevezünk.
Mindezek mellett az ünnepre hatást gyakoroltak a keresztény hittérítők is, akik a pogány ünnepek betiltása helyett összekapcsolták azokat a keresztény hagyományokkal. Így lett ez az ünnep a keresztény Mindenszentek ünnepe.
A populáris kultúra azonban, mint minden ősi ünnepet, a Halloweent is megváltoztatta, s manapság már eredeti jelentőségéből vajmi keveset tartott meg a hagyomány. Napjainkban sokkal inkább az ijesztgetésé, beöltözésé és dorbézolásé a főszerep. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5 fantasy sorozat, amire rá kell függnöd

1. Shadowhunters 
Cassandra Clare Mortal Instruments címet viselő regénysorozatából több-kevesebb sikerrel film is készült, mely az első regényt, a City of Bones-t, avagy a Csontvárost hivatott feldolgozni. A csúfos bukás után egy ideig úgy tűnt, hogy le kell mondanunk arról, hogy viszontláthatjuk kedvenc árnyvadászainkat a képernyőn, a Freefrom (leánykori nevén abc family) csatorna jóvoltából azonban mégis csak találkozhatunk velük. A szereposztás teljesen új, és véleményem szerint sokkal jobb, mint a City of Bones-é volt, ráadásul a történet is kapott olyan kiegészítő elemeket, melyek a regényben nem voltak ugyan benne, de egy sorozatnál teljes mértékben megengedhetőek, ráadásul így sokkal látványosabbra és akció-dúsabbra sikeredhetnek a részek, és még a könyvek rajongóit is érhetik kisebb-nagyobb meglepetések. A Shadowhunters minden bizonnyal 2016 egyik legnagyobbat szóló sorozata lesz azok számára, akik képesek elfogadni, hogy a filmes változat mindig eltér egy picit (jelen esetbe…

5 lépés, hogy hogyan lépj túl az ex pasidon

Hogyan élik túl a szakítást a pasik? Talán egy estét rászánnak, hogy meggyászolják a volt kapcsolatukat, aztán emelt fővel továbblépnek. Újra eljárnak szórakozni a régi spanokkal, ismerkednek, csajoznak, élvezik a szabadságot. A legtöbb fiú így tesz. Legalábbis látszólag. Ezzel szemben mit csinálnak a nők? Vagy valami oltári marhaságot, ami általában egy éjszakás kalandba torkollik, csak, hogy egy falatnyi szeretetet kolduljanak bármi áron, vagy végig bőgik az éjszakákat és besavanyodott citromokként élik túl a napokat. Ezzel talán még nem is lenne olyan nagy probléma, egy ideig.  Mindenki máshogy gyászolja meg az elmúlt kapcsolatát, de a nők ezen felül magukkal rántják egész környezetüket a lelki pokolba. Úton-útfélen a szerelmi bajaikról beszélnek, újra és újra átolvassák a régi facebook-beszélgetéseket, fényképeket nézegetnek, nosztalgiáznak és csak mondják és mondják és mondják, ami a szívüket nyomja. Megállás nélkül folyik a mély-depresszió, non-stop. Ember legyen a talpán, aki …

5 ciki dolog, amit részegen csinálsz

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy átalkoholizált éjszaka után felkelsz és szembesülsz a fertővel, amit illuminált állapotban létrehoztál. Ilyenkor legszívesebben elsüllyednél és a fejfájással egybekötött hányinger kutyafasza a szégyenérzetedhez képest. A témában jártas barátokkal összeszedtük az öt legcikibb dolgot, amit részegen művelhetsz. Lássunk is hozzá. 
1. SMS küldés részegen 
A ciki szó édeskevés ahhoz, hogy kifejezze mennyire gáz az ittas állapotban való üzenetküldés. A szánalmas már sokkal helytállóbb fogalom. Az érzelmi kitörés elszenvedője pedig nagy általánosságban az ex, vagy szerelmünk tárgya, aki történetesen tojik a fejünkre. Az üzenet hangvétele széles spektrumon mozoghat, a szerelmes, ömlengős, könyörgőstől egészen a gyűlölettől fröcsögőig bármi előfordulhat, de nem ritka ezek kombinációja sem. Ilyenkor kitör minden, amit nem merünk vagy nem akarunk - esetleg nincs lehetőségünk - a másik tudtára adni. A baj csak az, hogy ezzel még mélyebbre csúszunk egy…